Al een tijdje speel ik in mijn hoofd met een nieuwe serie. Een serie die persoonlijker is dan óóit. Steeds durfde ik er niet aan te beginnen, totdat ik opeens een mailtje kreeg van Lisanne. Haar verhaal inspireerde me enorm, dat ik dacht: nu is het moment om de knop om te zetten. En toen bood Lisanne ook nog eens aan om me hierbij te helpen! Binnenkort gaat er dus een nieuwe serie van start op Glambeauty, genaamd ‘My Fit Journey’, mijn reis om een gezonde levensstijl aan te nemen en wat kilo’s kwijt te raken. En ik neem jullie daar allemaal in mee. Maar eerst vertelt Lisanne meer over haarzelf.

Overgewicht, negatieve gedachten, kwaaltjes, buikpijn, energieloos. Het kan je allemaal overkomen en op een dag, drie jaar geleden, besefte Lisanne van Superyoga.nl dat ze dat niet langer meer wilde. Ze vertelt hoe het haar is gelukt om weer gezond, energiek en gelukkig te worden.

De knop om?

Tijdens de jaren dat ik zwaarder werd, kwaaltjes kreeg, weinig energie had en uiteindelijk ook steeds vaker negatieve gedachten voorbij kwamen, hoorde en las ik vanuit verschillende hoeken mogelijke oplossingen. Ik probeerde van alles, elk dieet heb ik waarschijnlijk uitgeprobeerd en ook heb ik diverse ziekenhuizen van binnen gezien om van kwaaltjes en immuunziekten af te komen. Mensen vertelden dat het bij hen wel lukte om af te vallen en dat ‘de knop’ toch echt was omgegaan. Jarenlang heb ik niet begrepen hoe dat toch kon en het bij mij niet lukte.

Eén van de momenten waarop ik het ging begrijpen is toen ik erachter kwam dat je lichaam uit twee zenuwstelsels bestaat: je hersenen zijn de bekende variant, maar dat je darmstelsel nummer twee is weten veel mensen niet. Je hersenen en je darmstelstel werken heel nauw samen en dat kan twee kanten op werken. Al je mentaal niet goed in je vel zit, uit dit zich bijvoorbeeld in slecht eten omdat je geen of verkeerde trek hebt. Dat is vrij logisch en voor de meesten bekend. Ik begon te leren dat het andersom net zo goed werkt door ongezond te eten of iets te eten waar je lichaam niet zo goed tegen kan waardoor je mentaal niet goed in je vel komt te zitten. Hierdoor besefte ik dat ik heel snel op zoek moest gaan naar de juiste dagelijkse voeding die mij energie oplevert in plaats van kost.

Biologische uitweg

Nu ik besefte waar het probleem vandaan zou kunnen komen, moest ik toch echt aan de slag om erachter te komen waar het probleem daadwerkelijk zat en hoe ik dit kon oplossen. Zelf aan de slag en gedag zeggen tegen gewoonten, dat is in het kort waar het op neer komt. Een bekende voedingskundige heeft me in die tijd geholpen om een goede structuur en voedingspatroon te ontwikkelen. De laatste tijd is hier gelukkig al veel meer over bekend via boeken, blogs en in de media wordt er steeds meer aandacht aan besteed en is het misschien niet eens nodig om een voedingsdeskundige in te schakelen. Mijn advies is echter wel, als je budget het toelaat, om eens een consult af te nemen zodat je een goede basis kunt vormen. Verpakkingen lezen is een belangrijke eerste stap, draai alle verpakkingen om en leer te begrijpen hoe een ingrediëntenlijst werkt. Vermijd toegevoegde suikers en E-nummers en ga zoveel mogelijk voor producten die je lichaam voeden. Kijk maar eens hoeveel ingrediënten er in een pot pastasaus zitten in de gemiddelde supermarkt. Terwijl je de meest heerlijke saus kunt maken van verse (biologische) tomaten, kruiden en olijven! Natuurlijk kost het meer tijd, maar ook daar leer je mee omgaan en er zijn handige trucjes te bedenken. Maak bijvoorbeeld voor meerdere keren de pastasaus en vries deze in porties in. Deze stap leverde mij al heel wat minder kilo’s op de weegschaal op.

Changing lifestyle

Tijdens mijn journey werd ik steeds enthousiaster over al het nieuwe wat ik ontdekte en inmiddels was ik ook een aantal keer naar Amerika op vakantie geweest waar ik nog meer nieuwe dingen leerde. Ik ging zelf experimenteren met gefermenteerde voeding als kombucha en kefir (goed voor het immuunsysteem!) en maakte de meest lekkere açai bowls. Natuurlijk leverde het gezondere voedingspatroon en gewichtsverlies vaker een goed humeur en meer energie op, maar ik was er nog niet. Ik moest nog wat meer werken aan mijn innerlijke rust en het mentale gedeelte.
Sporten is iets wat ik altijd al heb gedaan en juist in mijn periode dat ik zwaarder was sportte ik wel vier keer per week. Met mijn voedingsdeskundige besloot ik om twee a drie keer per week te gaan sporten en dat bleek voldoende voor gewichtsverlies. Omdat ik aardig wat stress meekreeg van mijn werk en moeilijk rust kon vinden, besloot ik een yogamat te kopen en te starten met simpele ademhalings- en yogaoefeningen. Deze sessies gaven mij de nodige rust en een mentale boost waardoor ik steeds beter besefte dat dit wel eens de ideale balans voor mij kon vormen. Van hard sporten kan het maar zo zijn dat je cortisolniveau te hoog oploopt waardoor je lichaam juist niet goed functioneert, dan is een rustigere sport als yoga of buiten een rondje wandelen misschien wel beter voor jou. Probeer eens een lesje mee te pakken in je sportschool, tijdens een vakantie of tijdens een proeflesje in een yogastudio!

Uiteindelijk leverde deze drie stappen mij 18 kilo gewichtsverlies op en een yogashop waar ik met alle liefde en passie aan werk. Met name het gewicht was een grote opluchting, iets waar ik heel trots op ben! Toch ben ik ondanks het gezonde lichaamsgewicht net zo blij met alle gelukkige momenten, sterkere nagels en mis ik de rare kwaaltjes als kiespijn. Met name de rust die ik terug heb kunnen vinden in mijn leven levert me heel veel moois op en dat zou voor iedereen zo moeten zijn!

Auteur

Wat leuk dat je mijn artikels leest! Glambeauty is mijn persoonlijke blog over beauty, lifestyle en alles wat mij bezighoudt. Vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen!

1 Comment

  1. Pingback: My Fit Journey #2 - Een goede start - Glambeauty

Plaats een reactie