Dit artikel is geschreven door Lisanne. Lisanne helpt mij op weg naar een gezondere levensstijl. Lees hier meer over haar.

Heb je besloten dat je je leven een gezonde impuls wilt geven en ben je bereid daar alles voor te doen? Dan is voeding je eerste pitstop. Alles wat je op een dag doet, hangt nauw samen met hoe je eet. Je lichaam is tenslotte een machine en als je er wat goeds in gooit dan komt er wat goeds uit. En dat werkt (helaas) ook andersom. Dus, volle bak gaan sporten en niets aan je voeding doen is geen fijne volgorde omdat je dan lang niet hetzelfde resultaat behaalt.

Waar moet ik beginnen?

Als je nog geen ervaring hebt met gezonde voeding dan kan het lastig zijn om te bepalen hoe je het beste van start kunt gaan. Voordat je begint, is het belangrijk om te beseffen dat gezonde voeding een aanwinst voor de rest van je leven is. Zie het dus niet als een tijdelijk dieet of een manier om kilo’s kwijt te raken en daarna weer op de oude voet verder te gaan, maar zie het als een blijvende verandering in je lifestyle. En zo vervelend is het niet. Je wordt alleen maar energieker, stralender, bewuster en gelukkiger van gezond eten hoe de natuur dat voor ons bedacht heeft.

De trucs van de fabrikanten

De meeste mensen weten niet zo goed wat ze eten en waarom dat slecht zou zijn. In het kort gezegd, is het voor voedingsmiddelenfabrikanten van groot belang dat je zo veel en vaak mogelijk hun product koopt zodat zij zoveel mogelijk geld verdienen. Niet alleen de beste plekjes (ooghoogte) in de supermarkt en een uitdagende verpakking zijn belangrijk, maar ook de samenstelling van het product zelf. Suiker speelt hierbij een belangrijke rol. Suiker is een verslavende stof en zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in suiker. Eén koekje resulteert dus in meerdere koekjes en nadat het pak leeg is, wil je de volgende keer een nieuw pak kopen. Dit proces hoeft lang niet altijd op een bewuste manier plaats te vinden, het grootste gedeelte ervan vindt onbewust plaats. Je hersenen hebben opgeslagen dat het product suiker bevat en geven jou de volgende keer dat je er langs loopt een signaal dat je het nodig hebt waardoor je weer een nieuw pak koekjes koopt.

De gevaren van suiker

De suikers in bijna alle lekkernijen en supermarktproducten zijn geraffineerde suikers. Dit betekent dat het niet om natuurlijke suikers in hun oorspronkelijke staat gaat, maar om volledig gestripte suikers die geen andere voedingsstoffen meer bevatten door het proces van verhitting. De suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel piekt en daalt en dit zorgt voor de nodige problemen.

Als suiker je lichaam binnenkomt, wordt het omgezet naar glucose en direct door je bloed opgenomen. Je alvleesklier gaat aan het werk: er wordt insuline aangemaakt waardoor de glucose kan worden opgenomen door je cellen. Cellen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren, zonder glucose kunnen we niet leven. Je cellen hebben echter maar een bepaalde hoeveelheid glucose nodig om goed te kunnen functioneren. Als de cellen genoeg hebben gehad, wordt alle overtollige glucose door de insuline omgezet tot het stofje glycogeen wat uiteindelijk wordt vervoerd naar je spieren en lever om te dienen als reserve voor in barre tijden. Je hebt het tot hier ongeveer over 6 tot 9 theelepels suiker waar je lichaam voldoende aan heeft om één dag op te presteren. Ter vergelijking: in een flesje Coca Cola zitten 16 theelepels suiker. Zodra de reserves van je spieren en lever voorzien zijn, worden alle suikers vanaf dat moment omgezet in lichaamsvet: de laatste opslagplaats van energie wat later kan worden verbrand als er een tekort ontstaat in je lichaam. Vanaf dit moment zorgt het niet alleen voor extra lichaamsgewicht maar het berooft je lichaam continu van waardevolle vitaminen en mineralen met ‘kleine’ gevolgen (migraine, eczeem, astma, oververmoeidheid, stress, slapeloosheid, darmproblemen, allergieën) en grote gevolgen (obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten).

De 6 tot 9 theelepels die je wel nodig hebt op een dag, kun je het beste in de vorm van een gezonde suiker innemen. Het allerbeste zou zijn als je dit alleen maar uit fruit en andere natuurlijke suikerhoudende voeding zoals dadels en vijgen zou halen. Dit kun je realiseren door aan de slag te gaan met gezonde recepten waarbij je dadels of bananen als zoetmaker gebruikt. Omdat dit al best ver gaat, kun je in het begin het beste kiezen voor complete gezonde alternatieven voor suiker zoals kokosbloesemsuiker, koud bereide honing (zodra het verhit is, verandert het naar geraffineerde suiker) of bijvoorbeeld agavesiroop.

Heb jij wel eens bijgehouden wat je in een week eet? Probeer dit eens en ga daarna eens na, door de etiketten te lezen, waar allemaal suiker in zit. Suiker heeft een paar schuilnamen zodat je ze niet zo makkelijk ontdekt. Let behalve op het woordje suiker ook op dextrose, glucose, fructose, stroop, maltodextrine, maltose, sacharose, sucrose en melasse.

De kracht van eiwitten, vezels en koolhydraten

Gelukkig bestaat er een wereld vol met gezonde én lekkere oplossingen waarbij je gezond en gelukkig kunt zijn. Eiwitten, vezels en koolhydraten spelen een belangrijke rol bij een gezond leven.

Alle drie deze stoffen zorgen voor een verzadigd gevoel in je lichaam waardoor je langer vol zit, minder snel trek hebt en dus niet naar suikerhoudende snacks grijpt. Vezels maken je lichaam schoon en zijn daarom heel erg belangrijk. Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn hele granen (brood, pasta of crackers), groenten zoals wortels, bleekselderij, broccoli of sperziebonen (tomaten, komkommer en sla bevatten weinig vezels), fruit zoals sinaasappels en mango’s en rauwe noten.

Eiwitten zorgen naast een verzadigd gevoel voor spierherstel als je regelmatig sport en de nodige dosis energie. Je lichaam heeft altijd eiwitten nodig om goed te kunnen presteren. Voeg vooral verse vis en rauwe noten aan je voedingsschema toe en maak je eigen kipfilet om nog meer eiwitten binnen te krijgen. Ook geregeld een omelet (2 of 3 eieren) eten zorgt voor de nodige eiwitten.

Tot slot vormen koolhydraten de brandstof van onze machine. Hierbij is het belangrijk om op te letten dat je de juiste koolhydraten binnenkrijgt waarbij je onderscheid kunt maken tussen complexe en snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten worden in je lichaam in een rap tempo omgezet in suikers en leveren hetzelfde resultaat op als geraffineerde suikers. Voorbeelden van snelle koolhydraten zijn witbrood, witte pasta en het deeg in bijna alle koekjes, repen en taarten. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn volkoren granen (brood, pasta), zilvervlies- of volkoren basmatirijst maar ook groenten en noten. Ons lichaam heeft veel meer moeite met het opnemen van complexe koolhydraten omdat deze eerst moeten worden afgebroken en omgezet voordat ze kunnen worden opgenomen in de bloedbaan. Dit proces duurt lang en zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt.

Kies voor je eigen geluk

Je hebt zelf in de hand wat je wel en niet binnenkrijgt, ondanks wat de grote fabrikanten je aanbieden. Met de nodige kennis op zak, kun je zelf beslissen om naar de supermarkt te gaan en een karretje vol met lekkers af te rekenen of om naar een lokale boer, tuinderij, markt of bio supermarkt te gaan voor een gezonde tas vol ‘echte’ voeding waar niet mee geknoeid is. Door voor gezonde voeding te kiezen, omzeil je niet alleen geraffineerde suikers maar ook chemische toevoegingen (die uit fabrieken komen en niet in de natuur groeien) zoals E-nummers, ongezonde vetten en antibiotica in goedkoop en bewerkt vlees.

Houd als regel het volgende aan en je zit altijd goed: ‘zou ik dit product volledig uit de natuur kunnen vergaren of niet?’. Als het antwoord na het lezen van de ingrediëntenlijst ja is, dan ben je goed bezig. Als het antwoord nee is, dan kun je jezelf het beste afvragen waarom dit niet zo is. Wat is er toegevoegd wat je niet uit de natuur kunt halen en waarom wil je dit in je lichaam stoppen? Je houdt het voor jezelf het makkelijkst als je voor het grootste gedeelte met 100% natuuringrediënten werkt zodat je zeker weet wat je binnen krijgt. Een pastasaus die je zelf hebt gemaakt in de blender en bestaat uit tomaten, peper en zout, olijfolie, olijven en basilicumblaadjes heeft weinig te verbergen terwijl een pot pastasaus uit de supermarkt een aantal extra ingrediënten telt.

Als je achter je nieuwe lifestyle staat, ben je bereid om er de nodige tijd voor vrij te maken zodat je je gezonde voeding zelf kunt bereiden. Als bijkomend voordeel ontwikkel je je smaak ook nog eens waardoor je steeds meer ontdekt en gaat lusten. Enjoy!

Danique: In het volgende artikel in deze serie, zal ik jullie wat meer vertellen over mijn eigen doelen en plannen om mijn levensstijl gezonder te maken!

Auteur

Wat leuk dat je mijn artikels leest! Glambeauty is mijn persoonlijke blog over beauty, lifestyle en alles wat mij bezighoudt. Vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen!

Plaats een reactie