Ieder jaar wordt ons weer op het hart gedrukt om ons goed in te smeren met zonnebrandcrème. De gevaren van het niet smeren zijn ons allemaal bekend. Ruim 50.000 Nederlanders krijgen jaarlijks de diagnose huidkanker. Maar waarom is het zo belangrijk dat we zonnebrandcrème gebruiken? En waar moeten we op letten als we een zonnebrandcrème aanschaffen? Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, vertelde mij er alles over!
zonnebrandcreme1


Wat is het belangrijkste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème?
Het is belangrijk dat een zonnebrandcrème zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermd. UVA-straling zorgt voor huidveroudering. Deze straling komt ook door glas heen. UVB-straling zorgt voor de verkleuring van je huid. Omdat je geen waarschuwing krijgt van je huid als je teveel UVA-straling op je huid krijgt is deze straling misschien wel het meest gevaarlijk. De SPF geeft de bescherming aan tegen UVB-straling. Als een zonnebrandcrème ook tegen UVA-straling beschermt zie je dit terug op de verpakking. En gebruik sowieso geen zonnebrandcrème met een SPF lager dan 15.

Wat moet een zonnebrandcrème zeker bevatten?
De zon vormt in je huid vrije radicalen die uiteindelijk kunnen leiden tot huidveroudering en huidkanker. Die vrije radicalen kan je dus maar beter kwijt dan rijk zijn! Hoewel er in je huid van nature antioxidanten aanwezig zijn om die vrije radicalen onschadelijk te maken ontstaat er door factoren als blootstelling aan zon, roken, milieuvervuiling en ouderdom snel een tekort. Reden genoeg om er voor te zorgen dat dit tekort wordt aangevuld door te smeren met een crème met antioxidanten. Antioxidanten zijn vitamine C en vitamine E. Uit onderzoek blijkt ook dat bepaalde ingrediënten UV-schade kunnen beperken. Omdat een zonnebrandcrème niet voor 100% bescherming biedt kunnen deze ingrediënten een aanvulling zijn in de crème. Cafeïne en niacinamide (vitamine B3) kunnen zonschade beperken.

Een goede (dag-, nacht)crème of bodylotion kan deze antioxidanten bevatten. Je hoeft dus niet perse een ‘echte’ aftersun te gebruiken maar in een aftersun product moeten deze stoffen ook zitten. Eigenlijk is een goed aftersun product gewoon een goede crème en een goede crème ook een goed aftersunproduct! Het is niet nodig om beide producten te combineren. Lees van tevoren even goed de ingrediëntenlijst door zodat je zeker weet dat het product van jouw keuze de werkzame stoffen bevat.

Welke ingrediënten in zonnebrandcrème kun je beter vermijden?
Er zijn een aantal ingrediënten die je niet wilt terugzien in je zonnebrandcrème. Dit zijn de zogenaamde fototoxische stoffen. Deze stoffen kunnen in combinatie met de zon zonschade versnellen. Ze kunnen ook vervelende vlekken op de huid veroorzaken. Deze ingrediënten zijn:
• geurstoffen/parfum
• kleurstoffen
• plantextracten/oliën als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, st johns wort, tea tree en ginger
• oxybenzone (dat is gek genoeg een zonfilter)

In het verleden is er weleens beweerd dat zonnebrandcrème schadelijk kan zijn. Is dat zo?
Er zijn inderdaad ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor de huid zoals parfum of geurstoffen. Deze ingrediënten vind je overigens ook terug in andere producten en niet specifiek in zonnebrandcrèmes. Maar houd er rekening mee dat de zon echt schadelijk is (schadelijker dan een minder goede zonnebrandcrème). Huidkanker is de tweede meest voorkomende kanker in Nederland. Verder wordt 90% van de huidveroudering veroorzaakt door de zon. Dus mocht je nog jong zijn begin dan nu al met smeren! De kans is dan heel groot dat je later ook nog steeds een mooie huid hebt.

Wat betekent de factor die op een fles staat en hoe weet je welke factor voor jou geschikt is?
De SPF op een flacon geeft de mate van bescherming tegen UVB-straling aan. Het is ook belangrijk dat een zonnebrandcrème tegen UVA-straling beschermt. Dat wordt dan apart vermeld op de flacon. Neem nooit een SPF lager dan 15. Als je een lichte huid hebt die snel verbrandt kan je het beste kiezen voor een SPF30. Anders is een SPF15 voor dagelijks gebruik voldoende.

Is een dure zonnebrandcrème beter dan een goedkopere?
Nee zeker niet. Vaak bevatten zonnebrandcrèmes soortgelijke ingrediënten. Een dure zonnebrandcrème kan veel minder goed zijn dan een goedkopere zonnebrandcrème. Wel zie je vaak dat in zeer goedkope zonnebrandproducten niet de allernieuwste en beste zonfilters zijn gebruikt, deze zijn in de regel weer wat duurder.

zonnebrandcreme2

Kan een zonnebrandcrème waterproof zijn? (Dit staat soms op verpakkingen vermeld).
Waterproof is een misleidende term en mag eigenlijk niet meer gebruikt worden. Zweet en water zorgen er namelijk voor dat de werkzaamheid van zonfilters achteruit gaat. Ook als je je na het zwemmen nog eens afdroogt blijft er niet veel bescherming over. Het is daarom belangrijk je huid in ieder geval om de twee uur in smeren en sowieso na het zwemmen.

Sommige merken beweren dat hun zonnebrandcrème ‘all day’ blijft beschermen. Is dat mogelijk?
De term ‘all day bescherming’ mag in Europa eigenlijk niet meer gebruikt worden. Dit kan ook niet namelijk; de mate van bescherming is buiten de samenstelling van een product zeer afhankelijk van je huid en bezigheden. Dat fabrikanten dit ook weten is terug te vinden op de websites van dergelijke producten (in hele kleine lettertjes…). Door een zonfilter in hele kleine deeltjes te knippen zodat deze dieper in de huid dringt ontstaat er misschien wel een iets langere werking, maar ook een hogere kans op opname door het lichaam en huidproblemen. Heel vaak bieden deze ‘all day’ zonnebrandcrèmes een hoge bescherming tegen UVB-straling en maar een matige bescherming tegen UVA-straling. Maar UVA-straling is misschien nog wel schadelijker dan UVB-straling.

Welke zonnebrandcrèmes kunt u aanraden aan de lezers?
Een zonnebrandcrème zonder irriterende ingrediënten maar wel met veilige zonfilters. Twee jaar geleden heb ik de campagne Smeer je in! opgericht. Deze campagne heeft als doel kinderen op een leuke manier bewust maken van het belang van zonbescherming. Voor deze campagne is ook een non profit zonnebrandcrème ontwikkeld: Suncover. Suncover bevat veilige zonfilters en irriterende ingrediënten (zoals parfum) vind je er niet in terug.

Jetske, bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen! Op de website van Jetske kun je nog veel meer informatie vinden over dit onderwerp. Duidelijk is dat het ook deze zomer weer belangrijk is dat je je goed insmeert met een geschikte zonnebrandcrème voor jouw huidtype. Op basis waarvan koop jij een geschikte zonnebrandcrème?

 Untitled2628_zpsbba40ed1.png

Afbeeldingen: Pixabay.

Auteur

Wat leuk dat je mijn artikels leest! Glambeauty is mijn persoonlijke blog over beauty, lifestyle en alles wat mij bezighoudt. Vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen!

1 Comment

  1. Ik vind het heel belangrijk om me goed te beschermen en heb een soortgelijk interview al eens gelezen. Veel dingen wist ik niet! Maar ik gebruik voor mijn huid vaak Nivea en voor mijn gezicht iets duurders!

Plaats een reactie