Plannen is niet iets wat iedereen automatisch goed kan. Zelf ben ik altijd heel erg van het plannen en lijstje bijhouden (soms iets te erg), maar het helpt me heel er bij mijn dagelijkse bezigheden en om mijn hoofd leeg te maken. Daarom wil ik vandaag een aantal tips geven om goed te kunnen plannen.

1. Maak lijstjes

Iets wat mij altijd enorm helpt, is lijstjes maken. Het is niet alleen handig, ik vind het ook leuk! Vooral als ik het in leuke notitieboekjes of op mooi papier kan doen. Daarnaast is het fijne van lijstjes, dat als je iets af hebt, je het ook weer kan afstrepen. Dat geeft een goed gevoel. Het hoeft trouwens niet per se op papier, je hebt er tegenwoordig ook apps voor (bijvoorbeeld Wunderlist).

2. Verdeel je tijd

Heb je bijvoorbeeld drie uur de tijd om wat taakjes te doen? Schat dan in hoeveel tijd je voor iets kwijt bent en schrijf dit achter de taken. Zo kun je een inschatting maken of alles af te maken valt in de tijd die je hebt. En als je tijd over hebt, is dat alleen maar fijn!

3. Plannen maken met anderen

Heb jij een druk leven en je vriend of vriendin bijvoorbeeld ook? Dan is het belangrijk om goed te plannen. Mijn vriend en ik hebben sinds we samenwonen een gezamenlijke agenda gekoppeld aan onze agenda’s op onze telefoon, zodat we daarin kunnen bijhouden welke afspraken we hebben staan. Zo hebben we van elkaar een overzicht met wat wie die week doet en kunnen we gemakkelijker een moment vinden om samen iets te doen. Voorkomt een hoop gedoe!

4. Zeg af en toe ‘nee’

Loop je een beetje over van de afspraken en wil je iedereen tevreden houden? ‘Nee’ zeggen moet je leren, maar is wel belangrijk. Anders kom je op een gegeven moment op een punt dat je alleen nog maar dingen voor anderen doet en niet meer voor jezelf. Het is moeilijk, maar wanneer je het eenmaal doet, zul je al snel merken dat je meer rust hebt.

5. Bepaal prioriteiten

Niet alles is even belangrijk of moet bijvoorbeeld op dezelfde dag af zijn. Daarom is het belangrijk dat je op een rijtje zet wat de belangrijkste taken zijn en deze als eerste afrond. Moet je bijvoorbeeld nog wat dingen doen in het huishouden? Kijk dan even wat die dag écht af moet en wat eventueel ook nog een dag later kan. Dit zorgt ervoor dat je niet overdreven veel doet, maar wel het nodige.

6. Ontspan genoeg tussendoor

Wanneer je genoeg rust neemt en leuke dingen doet, merk je al snel dat je veel meer energie overhoudt om aan taken te beginnen en deze af te ronden. Daarom is het belangrijk dat je taken afwisselt met leuke dingen. Dan heb je ook iets om naar uit te kijken!

7. Beloon jezelf

Al dat harde werken, verdient natuurlijk wel een beloning. Heb je bijvoorbeeld een verslag dat je af moet maken of een andere deadline die je moet halen? Houd jezelf dan iets voor, voor wanneer je klaar bent met deze taak. Middagje winkelen, een nieuwe lipstick, of gewoon een avondje Netflixen. Zo lang jij ernaar uit kan kijken en het jou helpt productiever te zijn, is het goed.

Hoe probeer jij het beste te plannen?

Auteur

Wat leuk dat je mijn artikels leest! Glambeauty is mijn persoonlijke blog over beauty, lifestyle en alles wat mij bezighoudt. Vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen!

2 reacties

Plaats een reactie