Dit artikel is geschreven door gastredactrice Danique V.
De vorige keer liet ik jullie de tips zien voor het zoeken naar een kamer in je eigen studentenstad. Nu komen de tips voor het hospiteren! Hospiteren zal erg veel voorkomen bij het zoeken naar een kamer, soms heb je geluk en zal je geen hospiteeravond hebben. Vaak is dit niet het geval en zal je toch die hospiteeravond aan moeten gaan om een kamer te krijgen!
- Hospiteren is voor iedereen een keer de eerste keer. Je weet niet hoe zoiets in z’n werk gaat en je bent misschien een beetje zenuwachtig. Helemaal niet nodig! Slim is om gewoon eens langs aan hospiteeravond te gaan. Ga naar een kamer toe, ook al wil je deze helemaal niet, en kijk eens hoe een hospiteeravond in zijn werk gaat. Als je toch die kamer aangeboden krijgt kan je natuurlijk gewoon afwijzen.
- Hospiteren wordt op veel manieren gedaan. Sommige huisgenoten zullen bij de uitnodiging zeggen dat je drank/bier mee moet nemen. Oftewel, een “zuipavond”. Zie je dit soort feestjes (of omkopingen?) niet zitten? Dan zou ik überhaupt niet naar de hospiteeravond gaan. Door deze uitnodiging weet je precies wat voor soort mensen het zijn.
Bij andere studentenhuizen zullen ze heel normaal zijn. Ze vragen de dagelijkse dingen: Wie ben je, hoe oud ben je, wat voor opleiding doe je, sport je, etc. Op basis van deze informatie zullen ze kijken wie het beste bij het huis past.
Als laatste kan het ook zo zijn dat je “gedumpt” wordt in de huiskamer en iedereen gewoon gezellig praatjes met elkaar gaat maken. De huisgenoten zullen je ondervragen en kijken of je op deze manier bij de groep past. - Val op! Draag iets felgekleurds zodat de huisgenoten bij de bespreking zullen zeggen “Oja dat was diegene in dat fel roze shirtje toch?”. Zorg in ieder geval dat ze je kunnen (en willen!) onthouden. Op een positieve manier natuurlijk.
- Wees sociaal. Iets wat ontzettend belangrijk is bij een hospiteeravond. Huisgenoten willen graag iemand die gezellig kan praten en zo nu en dan zelf met een gesprek komt optrommelen. Laat je toekomstige huisgenoten niet alleen naar jou vragen maar stel zelf ook vragen. Beetje verlegen? Probeer het van je af te zetten. In een ruimte waar jij je meteen thuis voelt zal dit sowieso makkelijker gaan. Extra makkelijk om te kijken of dit wel echt “je eigen plek” is!
- Laat je niet afschrikken van het aantal huisgenoten dat je gaat krijgen. (Ik heb er 23!) Studenten zijn toch vaak wat meer met zichzelf bezig, eigen vrienden, eigen studie etc. Grote kans dat je ze niet de hele dag tegen zal komen thuis. Daarnaast zijn meer huisgenoten natuurlijk ontzettend gezellig! Vaak is met een grote groep ook goed toezicht over de schoonmaaktaken, waardoor je je daar niet druk over hoeft te maken.
- Als laatste tip, erg cliché, wees jezelf. Eigenlijk de belangrijkste tip óóit. Als jij je voordoet als iemand anders gaat dit later heel erg botsen met je huisgenoten. Als ze niet bij je passen, dan passen ze gewoon niet bij je. Ooit zal je een huis vinden dat wél bij je past. Dit kan de eerste keer hospiteren al zijn, maar misschien ook de 20e keer.
Binnenkort komt deel 3 online, dus houd de site in de gaten! Deel 1 nog niet gelezen? Klik hier!
7 reacties
Leuk geschreven! Ik heb 3 jaar op kamers gewoond een paar jaar geleden toen een kamer nog 250,- kostte, en ik had 16 huisgenoten die ik nauwelijks zag :p omdat bijna iedereen al werkte, deed ik ook het laatste jaar. Vond ik wel fijn!
ik was na de middelbare school meteen gaan samenwonen, kamers was niet mijn ding XD
Leuk om te lezen
Al lijkt kamers mij niks denk ik haha.
Wederom een leuk artikel om te lezen!
Leuk artikeltje! Kamers lijkt mij niets.
Wat een super fijne tips!
Pingback: Op kamers – Wat en hoe? Deel 3 - GlambeautyGlambeauty