Dit artikel is geschreven door gastredactrice Danique V. Zij zal vanaf nu regelmatig een artikel schrijven voor glambeauty!

Dat cupcakes de nieuwe rage zijn is al duidelijk. Overal verschijnen leuke foto’s van mensen die hun eigen cupcakes hebben gemaakt. Ook zie je de winkels vol liggen met allemaal benodigdheden hoe jij jou cupcakes mooi kan versieren. Allemaal leuk en aardig, maar hoe maak je deze leuke cupcakes nou zelf? De twee meest voorkomende cupcakes zijn toch wel de vanille cupcakes en de chocolade cupcakes.

De benodigdheden voor de vanille cupcakes:
-185 gram margarine op kamertemperatuur
-185 gram fijne witte basterdsuiker
-2 eetlepels melk
-2 grote eieren (XL)
-185 gram zelfrijzend bakmeel
-1 theelepel bakpoeder
-1 zakje vanillesuiker
-papieren cakecupjes

Stap 1. Verwarm de oven voor op 175C. Haal van te voren het rooster  eruit en zet hier de papieren cakecupjes op.  Voor het beste resultaat zet je de cakecupjes in een muffin bakvorm, dit is voor mooie ronde, volle cupcakes.

Stap 2. Doe de margarine, suiker en melk in een grote kom en klop deze door elkaar tot een luchtige massa. De suiker moet je vrijwel niet meer kunnen zien. Klop hierna de eieren in een aparte kom tot een schuimig mengseltje. Deze meng je vervolgens bij de margarine, suiker en melk. Voeg het meel, bakpoeder en vanillesuiker toe en klop dit er luchtig doorheen.

Stap 3. Vul de papieren cups voor iets meer dan de helft met het beslag. Dit kan je het beste doen met 2 lepels, of 2 ijslepels.

Stap 4. Zet de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven en laat ze goed afkoelen. Als je niet de precieze tijd weet kan je om de zoveel tijd even kijken hoe het met de cupcakes gaat. Dit doe ik zelf ook altijd.

De benodigdheden voor de chocolade cupcakes:
-185 gram margarine op kamertemperatuur
-185 gram fijne witte basterdsuiker
-2 eetlepels melk
-2 grote eieren (XL)
-185 gram zelfrijzend bakmeel
-1 theelepel bakpoeder
-1 zakje vanillesuiker
-3 eetlepels cacaopoeder

Je ziet dat de chocolade cupcakes maar 1 ingrediënt verschillen van de vanille. Volg dezelfde stappen als bij de vanille cupcakes maar voeg de cacaopoeder toe aan het einde van stap 2.

 

De versiering.
Natuurlijk kan iedereen zijn fantasie op hol laten slaan en komen er dan de mooiste cakejes uit. Hier toch een paar leuke/handige tips.

Voor de versiering is fondant of marsepein erg handig. De verschillen hiertussen zijn dat marsepein op amandel basis wordt gemaakt en fondant op suiker. Hier zit er natuurlijk ook weer verschil in smaak, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Beide zijn erg makkelijk in gebruik. Beide goed kneden voor gebruik, dan is gebruik het makkelijkst.

Roosje maken van marsepein
Ik heb dit heel erg vaak gezien en heb nu het initiatief genomen om het zelf ook te proberen! Ik heb per stap een foto gemaakt hoe ik het deed.

Stap 1. Maak een balletje, net iets groter dan je duim, van de desbetreffende marsepein in de kleur die jij wilt. Ik heb hier voor roze gekozen.

Stap 2. Rol dit bolletje uit tot een worstje, niet te dun!!

Stap 3. Snij deze in 7 gelijke stukjes.

Stap 4. Doe 2 stukjes bij elkaar, dit vormt een groter stukje dan de rest.

Stap 5. Maak van elk stukje een bolletje.

Stap 6. Maak een ovaal met je duim door hier op te drukken en erover heen te wrijven.

Stap 7. Haal het roze ovaaltje eronder vandaan en rol deze heel voorzichtig op zodat je zo’n vormpje krijgt als dit.

Stap 8. Pak de een nieuwe bolletje en maak hier ook een ovaaltje van. Druk deze zoals op de foto tegen het roosje aan, alleen aan de onderkant. De bovenkant moet los blijven. Doe ditzelfde met nog een bolletje maar plak deze aan de andere kant.

Stap 9. Maak van de overige bolletjes ook ovaaltjes en plak deze voorzichtig om de andere ovaaltjes heen zodat je een roosje krijgt. Druk voorzichtig met je vingers de bovenkant van de blaadjes een klein beetje om. Waarschijnlijk is de onderkant van je roosje erg lang geworden, snijd hier gewoon een stuk vanaf. Hierdoor blijft het roosje ook nog rechtop staan. Dit zal het resultaat zijn!

 

Botercrème maken.
Je ziet vaak cakejes met een mooie witte toef erop. Dit is vaak geen slagroom maar botercrème.  Dit is ook erg simpel om zelf te maken!

Benodigdheden:
-280 gram poedersuiker
-140 gram boter (zacht!)
-2 eetlepels melk

Stap 1. Weeg de poedersuiker goed af, te veel is namelijk niet lekker!!

Stap 2. Meng eerst de boter tot het zacht en romig is. Voeg dan ongeveer de helft van de poedersuiker toe en meng dit samen. Het zal waarschijnlijk klonterig worden. Voeg nu de melk en de laatste poedersuiker toe. Meng dit door elkaar tot er een romig mengsel zal ontstaan en klaar is je botercrème!

Hoe kan je het beste de botercrème gebruiken?
Het beste kan je een slagroomspuit gebruiken. Deze kan je erg goedkoop krijgen (o.a. xenos) maar natuurlijk ook de duurdere varianten bij de speciale winkeltjes. De meeste slagroomspuiten hebben verschillende mondjes. Hiermee kan je verschillende vormpjes maken, erg leuk! Dit zijn de mondjes die ik zelf gebruik.

Schep de botercrème in de slagroomspuit

en spuit deze voorzichtig op het cakeje. Enige oefening KAN mogelijk zijn! (was bij mij wel het geval). Ik besprenkel het zelf met wat leuke gekleurde bolletjes om hem vrolijk te maken! Het resultaat:

Deze bolletjes heb ik gekocht bij Xenos. Het pakje was  €1.50 en je kan er ontzettend lang mee doen!  Ze hebben ook nog een hoop andere versiersels!

 

Glazuur maken
Wederom is ook glazuur erg simpel om te maken.

De benodigdheden voor glazuur zijn:
-100 gram poedersuiker
-1 tot 2 eetlepels melk

Meng deze 2 ingrediënten door elkaar heen en klaar is je glazuur!

Wil je de glazuur een andere kleur dan de witte kleur? Koop dan voedingskleurstof. Met vaak al een paar mini druppeltjes heb je de gewenste kleur bereikt. Deze kan je kopen in verschillende toko’s maar dat is vaak niet aan te raden. Je kan beter op zoek gaan naar een winkeltje dat o.a. ook marsepein, fondant en andere bak en versier spulletjes verkoopt. Deze is vaak erg goed.

 

En dit was het ultra lange cupcake artikel geschreven voor gastredactrice Danique. Laat vooral weten wat jullie er van vonden en of jullie deze heerlijke cupcakes gaan maken!

Auteur

Wat leuk dat je mijn artikels leest! Glambeauty is mijn persoonlijke blog over beauty, lifestyle en alles wat mij bezighoudt. Vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen!

6 reacties

Plaats een reactie